Lezingenreeks ‘Onze toekomst herdenken’ van filosofiehuis Het Zoekend Hert

Voor de lezingenreeks ‘Onze Toekomst herdenken’ van Vlaams filosofiehuis Het Zoekend Hert, schreef ik een essay getiteld ‘Kunst en design voor een toekomst na de apocalyps’. In deze negende aflevering van de reeks lees ik hem voor. Filosoof Marlies de Munk verzorgt de inhoudelijke inleiding. Na mij spreekt Helena Cazaerck, die zowel lyrisch als helder het belang van kunst uiteenzet aan de hand van Nietzche. Last but not least presenteert Eddy Strauven – coördinator van Het Zoekend Hert en de reeks – het geheel met originele bespiegelingen over Hegel en een vooruitzicht.

Bekijk hier de opname en lees hier meer over Het Zoekend Hert.

1 Comment

  1. Dag Carmen, na het aandachtig beluisteren van jouw bijdrage aan de reeks lezingen van “het Zoekend Hert” wil ik je graag complimenteren met jouw prachtige verhaal. Ik ga het zeker nogmaals beluisteren om alles wat je daar naar voren brengt nog beter tot me te laten doordringen. We hebben zeker te maken met gigantische problemen in dit Anthropoceen. Ik weet ook niet of er nog hoop is. Maar gelukkig zijn er nog briljante filosofes als jullie en getalenteerde kunstenaars om commentaar te geven op deze onontkoombare werkelijkheid. Ook de tekst van de andere filosofes vond ik buitengewoon prikkelend/ inspirerend/ tot nadenken stemmend. Ik wilde eigenlijk direct een ticket boeken voor Madrid om jouw tentoonstelling te bezoeken, maar we hadden net vorig jaar besloten nooit meer te zullen vliegen. Dus dan moet ik me maar een voorstelling vormen van de kunst bij jou in Madrid op basis van jouw boeiende verhaal. Toevallig hadden we gisteren een bijeenkomst, na lange tijd ( de Recherche begint ook met “longtemps”) van onze Proust groep, waar tegenwoordig ook Gillis Dorleijn met Mary Kemperink deel van uitmaakt. Ik vertelde hem van jouw mail en heb beloofd hen deze door te sturen. Die groep bestaat nu bijna 10 jaar en het is nog steeds een groot genoegen om met Proust bezig te zijn. Dat is een schrijver die je zeker in de toekomst nog eens met aandacht en rust moet lezen. Zijn romancyclus blijft fascinerend, maar misschien moet ja dat maar dien als je wat ouder bent en voldoende rust kunt vinden. Het is geen schrijver die je er zo maar even bij doet. Zeker niet met een Jong gezin met ene kind dat aandacht vraagt. Iets waar je in je verhaal over internet colleges ook al over sprak. Zelf ben ik sinds een half jaar verslingerd aan Peter Sloterdijk, een briljante denker en spreker, die de laatste jaren heel veel boeiende boeken heeft gepubliceerd en ook op Youtube te zien is in heel veel lezingen en debatten. Maar die moet je echt in het Duits lezen. Ik weet niet of jouw generatie nog goed Duits onderwijs heeft genoten. Ik hoop van wel. Misschien om te beginnen: “Du muszt dein Leben Aendern”. Nogmaals veel dank voor de nieuwe mails van dit weekend en veel succes met je leven daar in Madrid. Graag blijf ik op de hoogte van nieuwe publicaties.

    Hartelijke groet, Arie

    Verstuurd vanaf mijn iPad

    >

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s